sejak bila Tuhan beranak pinak?

saya ada terbaca satu artikel yang ditulis oleh Kapten Hafiz Firdaus bin Abdullah mengenai hukum mengucapkan Merry Christmas kepada umat Kristian.. satu artikel yang cukup menarik untuk dibaca.. sekiranya anda berminat, sila klik link di atas.. namun, sekiranya anda kurang berminat untuk membaca artikel panjang, di sini telah saya ringkaskan artikel tersebut dalam bentuk yang lebih ringkas..

pertama: mengucapkan Merry Christmas bermaksud mengucapkan tahniah kepada kaum Kristian atas kelahiran ‘anak Tuhan’ mereka.. inilah kepercayaan mereka tentang Krismas, dan perkara ini bertentangan dengan aqidah kita yang mengatakan Tuhan itu tidak beranak dan tidak pula diperanakkan..


Katakanlah: Dia adalah Allah yang Esa. [1] Allah tempat meminta segala sesuatu. [2] Tidak beranak dan tidak diperanakkan. [3] Dan tiada sesuatu pun yang setara denganNya. [4]

[Al-Ikhlash, 112: 1-4].

mungkin ada yang mengatakan, “kami sekadar mengucapkan Merry Christmas, bukannya kami percaya bahawa Tuhan itu ada anak..” kita katakan: Bukankah ucapan seperti itu bererti kita mengucapkan tahniah atas kelahiran Jesus sebagai anak Tuhan? memang anda tidak mengakui Jesus sebagai anak Tuhan, tetapi anda seolah-olah bersetuju dengan kepercayaan mereka yang mengatakan bahawa Jesus adalah anak Tuhan..


kedua: mungkin ada pihak yang akan berkata, “tidak bolehkah kita mengucapkan Merry Christmas sebagai tanda persahabatan dan penghormatan atau mengucapkannya atas nama toleransi?” kita katakan: Bersahabat, menghormati dan bertoleransi dengan orang bukan Islam tiada salahnya, tetapi haruslah dalam batasan yang dibenarkan syara’..


Allah tidak melarang kalian berlaku baik dan berlaku adil terhadap mereka yang tidak memerangi kalian dalam urusan agama dan tidak mengusir kalian dari kampung halaman kalian. Sesungguhnya Allah mencintai orang yang berlaku adil.

[Al-Mumtahanah, 60: 8].

daripada ayat Al-Quran di atas, dapat kita simpulkan bahawa Islam tidak memusuhi golongan kafir secara keseluruhan, tetapi hanya mereka yang menentang Islam sahaja.. namun, ini tidak bererti kita harus mengamalkan agama mereka..


Bagi kalian (orang kafir) agama kalian, dan bagiku agamaku.

[Al-Kafirun, 109: 6].


Tiada paksaan dalam (menganut) agama (Islam)…

[Al-Baqarah, 2: 256].


inilah kata pemutus dalam permasalahan ini.. bagi orang-orang kafir, mereka bebas untuk mengamalkan kepercayaan mereka, dan bagi kita sebagai umat Islam, kita juga ada kepercayaan yang menjadi aqidah kita..

kita tidak pernah memaksa mereka memeluk Islam (kerana itu adalah perintah Allah ‘Azza wa Jalla), kita tidak pernah memaksa mereka untuk solat lima waktu sehari semalam, kita tidak pernah memaksa mereka berpuasa sepanjang Ramadhan, kita tidak pernah menghalang mereka daripada menghadiri upacara di gereja setiap Ahad, kita tidak pernah memaksa mereka mengakui bahawa Jesus itu bukanlah anak Tuhan, tetapi apabila kita tidak mahu meraikan “hari kelahiran Jesus yang dianggap sebagai anak Tuhan”, kita pula dianggap tidak mengamalkan sikap bertoleransi terhadap mereka.. adilkah penilaian seperti ini?


Dan jika kedua-dua ibu bapamu memaksa engkau untuk mempersekutukan Aku dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai ilmu tentangnya, maka janganlah engkau mentaati kedua-duanya, namun bergaullah dengan mereka di dunia dengan baik…

[Luqman, 31: 15].

ayat ini pula jelas menunjukkan bahawa sebarang suruhan untuk melakukan maksiat kepada Allah adalah dilarang, sekali pun datang daripada kedua-dua orang tua kita.. namun dalam masa yang sama, kita disuruh untuk berbuat baik terhadap mereka, melayan mereka sebagaimana layaknya seorang ibu dan ayah dilayan.. di sini, dapat kita simpulkan bahawa: Jangankan atas nama PERSAHABATAN atau PENGHORMATAN, melakukan maksiat terhadap ALLAH atas nama KEKELUARGAAN pun dilarang oleh agama..


ketiga: mungkin ada yang akan bertanya, “kalau begitu, bagaimana pula caranya sekiranya kita berhadapan dengan situasi seperti ini?” kita katakan: Jalan yang terbaik adalah anda harus menjelaskan kepada mereka bahawa ucapan Merry Christmas, walau pun cukup ringan bagi lidah kita untuk mengucapkannya, tetapi boleh merosakkan aqidah seorang muslim..


tindakan kita tidak mengucapkan Merry Christmas bukanlah bererti kita tidak menghormati agama mereka, tetapi ini adalah sebahagian daripada perkara yang membezakan antara kita dengan mereka.. sekiranya kita melakukan perkara tersebut, maka apakah bezanya antara kita dengan mereka..


saya kira sudah tiba waktunya untuk saya akhiri entry ini.. semoga anda berkelapangan untuk membaca artikel Kapten Hafiz Firdaus, semoga penulisan beliau bermanfaat untuk semua.. wallahu a’lam..


Serulah (manusia) ke jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pengajaran yang baik, serta berdebatlah dengan mereka dengan cara yang baik…

[An-Nahl, 16: 125].


Dan janganlah kalian berdebat dengan ahli kitab melainkan dengan cara yang baik, kecuali terhadap orang yang zalim antara mereka…

[Al-‘Ankabut, 29: 46].

-mrblinc-

jakarta barat

Advertisements
  • ingin tahu
  • January 31st, 2009

  salam..
  kalau dipandang dari sisi fikh dakwah..
  adakah ianya tetap dilarang?

  • dr. mofaz
  • February 1st, 2009

  Cuma sekadar memberi pendapat..Apa yg saya faham, tidak ada toleransi dalam soal akidah..Kalau kita menggunakan alasan dakwah kepada non-muslim sekalipun..Kejayaan suatu dakwah dan hidayah adalah milik Allah Tuhan sekalian alam..Apakah Allah akan memberi kejayaan kepada dakwah itu sendiri sedangkan akidah kita padaNya kita korbankan??

  p/s kalo slh kefahaman saya sila betulkan..

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: