puasa syawal

dari Abu Ayyub Al-Anshari R.A, katanya: Rasulullah S.A.W bersabda: Barang siapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian dia mengiringinya 6 hari daripada bulan Syawal, maka seperti dia berpuasa sepanjang tahun. – [HR Muslim].


ulama’ berbeza pendapat tentang persoalan bolehkah didahulukan puasa 6 Syawal sebelum melakukan puasa qadha’.. ada yang mengatakan boleh dan ada pula yang mengatakan tidak.. namun, pendapat yang lebih kuat adalah pendapat yang mengatakan tidak boleh didahulukan puasa Syawal sebelum puasa qadha’..


antara hujahnya adalah berdasarkan matan (teks) hadits tersebut, “Barang siapa yang berpuasa Ramadhan…”, seseorang itu tidaklah dikira telah berpuasa Ramadhan sekiranya masih mempunyai “hutang” puasa.. oleh sebab itu, hendaklah dia melunaskan “hutang” tersebut, barulah dia dikira telah “berpuasa Ramadhan”..


bagaimana pula dengan persoalan menggabungkan niat, iaitu niat puasa qadha’ dan puasa 6 Syawal? tidak dibolehkan untuk menggabung niat (yakni tidak akan mendapat ganjaran yang telah Rasulullah S.A.W janjikan) kerana kedua-duanya jenis puasa tersebut harus dilakukan secara berasingan.. hendaklah menyempurnakan puasa Ramadhan terlebih dahulu, diikuti dengan puasa 6 hari di bulan Syawal.. sekiranya kedua-dua jenis puasa ini dilakukan secara bersamaan pada hari yang sama, syarat “kemudian dia MENGIRINGINYA 6 hari daripada bulan Syawal” itu tidak dipenuhi.. oleh itu, hendaklah kedua-dua puasa ini dilakukan pada hari yang berbeza..


adakah puasa 6 hari ini perlu dilakukan secara berturut-turut? memandangkan hadits yang shahih dari Nabi S.A.W diucapkan secara umum tanpa ada ketentuan hari, maka dibolehkan untuk berpuasa 6 Syawal secara terpisah (tidak perlu berturutan)..


wallahu a’lam..

– mrblinc –

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: